Sport med klubba

Klubbor är ett bra tillbehör i sportsammanhang och tillsammans med en specifik sport så kan de utgöra hela grenen. Funktionen med klubban kan vara att slå bollar på golfbanan, få innebandybollen att gå i mål eller pucken i hockey att flyga in i målburen.

Just i Sverige har vi en förkärlek för just sporter med klubbor; hockey, golf, innebandy, bandy och liknande. De flesta går ut på att föra en boll in i ett mål, i golfen är det helt klart ett mer komplext spel än exempelvis innebandyn. I golfen handlar det om att ha ett visst handikapp, ett flertal golfklubbor för olika slag, rätt plats för att landa bollen och ett hål att hamna i. I Innebandy så har man sin klubba och innebandyklubban ska hålla i några matcher innan man byter ut den, men det blir alltså ingen ny modell som golfen järnsjua eller putt.

Det som utmärker dessa sporter är att man använder redskap för att föra in bollen, något som inte finns i den populära sporten fotboll där foten får agera som hjälpmedel. Samma gäller med basket där man använder händerna. Varför vi älskar just sporter med redskap och främst den som sker utomhus eller på is, med undantaget innebandy som är en svensk sport. Där har vi en idrott som sker helt och hållet inomhus och dess motsvarighet utomhus är helt enkelt bandyn. Bandyn som är en kombination mellan innebandy och ishockey har samma regler som innebandyn fast den utövas utomhus och med hjälp av is och skridskor tar man sig fram.

Att spela golf med endast en klubba är oerhört svårt men fullt möjligt.