Ridning – den dyraste sporten att utöva

Tidigare har vi skrivit om sport som en kostnadsfråga för barn och familjer som inte har råd med all utrustning som de populäraste sporterna kräver, vilket du kan läsa mer om här. Men den dyraste sporten lämnade vi utanför, och därför tänkte vi skriva om den idag – nämligen ridning!

Visst har alla föräldrar någon gång fått höra sitt barn prata om hästar, att de vill rida och ha en egen häst tack vare diverse tidningar som Min Häst eller barnprogram så som Pippi Långstrump, men denna sport är det långt ifrån alla som har råd med. Enligt Riksidrottsförbundets senaste kostnadsundersökning som gjordes år 2009 fastställer just att ridning är den dyraste ungdomsidrotten i Sverige att utöva, så det är långt ifrån alla barn som får uppleva sporten. Till exempel skriver DT en artikel där en ägarinna till en ridklubb intervjuas och så här säger hon om saken:

”– Det går inte att säga att alla har råd att rida. Det kan man se ibland, när någon blir ensamstående och har två barn, att man inte har råd att låta båda rida, så då får båda sluta. Eller så har mamman ridit, men slutar för att ha råd att låta barnen ta lektioner i stället.” läs hela artikeln genom att klicka här.

Artikeln avslöjar även att det kostar 16 740 kronor per år för ett barn att utöva ridsport, och den kostnaden är det verkligen inte alla familjer som har råd med. Men vad kan man göra om ens barn verkligen, verkligen vill pröva på denna sport? Ett tips är att kontakta sin lokala ridklubb och se över om det går att diskutera kostnaderna och förhandla fram vad en barn kan göra för att få rida hos dem. Alla behöver till exempel inte delta i tävlingar, som står för en stor del av sportens kostnader, utan kan helt enkelt hålla till i stallet och rida på klubben för nöjesskull.